"Just live your life . Pedehal dengan kata-kata manusia . .

Wednesday, June 29, 2016

Itinerary ke Lombok 5H4M , Indonesia .


Assalamualaikum ,


Entri travelog ke Lombok ni pending dalam 2 bulan sebelum dipublish .
Lombok dah jadi satu destinasi pilihan kebanyakkan orang Malaysia bila netizen dah semakin tahu kecantikkan di Lombok tiada tandingan . aku salah seoranglah yang terkena tempias dan bila Air Asia buat sale terus aku booking .

why not kan? . Bila sampai sana , apa yang aku rasa enviroment sana lebih kurang macam malaysia cuba disana banyak bukit dan setiap pantai ada bukitnya sendiri . Geografi disana adalah laut dan bukit . Bahasa Indonesia hampir sama dengan bahasa ibunda kita jadi tidak susah bila mahu berkomunikasi . Makanan Halal senang dicari , majorit rakyat Lombok adalah beragama Islam . Nilai mata wang rupiah lagi rendah dari ringgit jadi bila tukar wang ringgit kepada rupiah duit akan berganda sedikit cumanya yang aku lemah kenapalah duit rupiah banyak sangat angka tapi nilainya xseberapa .Lebih kurang , I juta rupiah = RM 300 ringgit, korang boleh google kadar rate pertukaran . Nanti bila dah tukar duit rupiah berkepok duit dalam purse , purse standard xlepas , sediakan purse besar yer .

Lombok tersangatlah besar , aku yang travel 5 hari ni pun tak cukup nak cover semua tempat , so have fun yer korang , Bila pergi sana , keindahan alam semulajadi yang paling aku kagumi , aku dapat rasa keasliaan setiap tempat di Lombok dan yang pasti aku nak repeat lagi sebab xdapat nak pergi semua tempat selama 5 hari ni  . Ini Itinerary aku sepanjang di Lombok , anyhing yg peliks boleh tanya yer .


Itinerary Lombok 5H4M

Day 1
14.3.2016
Sasak Village - Pantai seger - Bukit seger - Tanjong Ann - Kuta .
Simkad XL: 50rp
Transport supir : 450rp
Check in - Rohayu homestay (kuta) 250rp/pernight.

Day 2
15.3.2016
(Very Long trip ๐Ÿ˜…)
Kuta - Pelabuhan Kayangan - Pato Tano , sumbawa - naik bot ke Kenawa Island = rp250 - Balik ke Sengigi .
Transport supir :450rp.
Check in Pondok Wayan 150rp/pernight .

Day 3
16.3.2016
Sewa ojek jejalan di sengigi = 60rp - Ambik pakej boat unt snorkling di Gili Air , Gili Menu dan Gili Terawangan dan terus check in Di Gili Terawangan .
Sewa basikal :50rp/24H
Check in Easy Bungalow 250rp/pernight .

Day 4
17.3.2016
Good morning gili terawangan ๐Ÿ˜Š
Sunrise di Exale gili terawangan , ombak sunset gili terawangan - snorkling - sunset di ombak sunset - have a last dessert with Aiskrim gili gelato at night ๐Ÿ˜‹
Check in Easy Bungalow 250/pernight .

Day 5
18.3.2016
Check out - ambik feri awam ke pelabuhan bangsal 17rp - sengigi - malimbo hill - villa hantu - air terjun benang kelambu gunung rinjani - Airport - Malaysia .
Supir =450rp .


Semua tempat-tempat yang aku pergi ni semua plan sendiri bukan pakej dari supir , kecuali hari terakhir supir yang plankan sebab limit masa sebab petang dah nak naik flight balik malaysia .

Total Lost 5H4M : +-  RM800
 lagi ramai kuantiti korang pergi lagi boleh jimat sebab nanti korang boleh share duit supir dan penginapan .

Tip bajet :

-Ingat nak sewa kereta jalan jalan di sana tapi nak sewa kereta macam xberbaloi sebabnya satu satu tempat tu jauh dan perlukan pemandu yg tahu jalan , nanti x ke buang masa dan penat nak berjalan bila drive .sebab tu kebanyakkan yg datang sini sewa supir . okla , sewa supir under bajet jer . have fun !
- Bawak bekal dari malaysia jangan makan luar . kalau korang travel sebab foodhunter , silakan .
- Kalau nak tidur di gili terawangan booking siap-siap guesthouse/hotel murah di agoda/trivago sbb bila sampai sana susah/jauh nak cari hotel murah kalau nak backpack sbb xda transport ๐Ÿ˜… dan hotel murah selalu dah fullhouse klu xda book.
-Harga setiap barang tak sama di setiap kedai, cari yang paling murah .
- Kenawa Island is the best ! and must go ๐Ÿ˜Š Jangan percaya cakap saya kalau tak pergi sendiri .
-Lombok sangat besar , seminggu belum tentu sempat cover semua tempat ๐Ÿ˜‚
Ada lombok utara, lombok tengah, lombok timur dan barat .

Yang lain lain boleh Pm tepi.
TQ.



Supir aku sepanjang di lombok :
Contact supir /Mas Jhuna: +6281907100001

Facebook Jhuna Telagawaru
bole PM dia dulu if anything  pasal lombok okey , kata korie yang suggestkan , nanti dapat best price  . 

dan kalau korang pergi lombok nak pesan tempe , please . nanti PM aku kay .





































































































2 comments:

  1. hi nk tny day 1 tu smpi kol bpe ye? smpt nk g sume tmpt tu ye?
    day 5 tu flite kol bpe ye? smpt ye nk g sume tmpt tu before blek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Day 1, saya sampai lombok pukul 12pm , sempat je semua sebab kita sendiri yg manage masa .

      Day 5 , flight balik pkol 6pm ,
      Sempat , siap ada masa lebih lagi .
      Ambik flight lewat sikit baru berbaloi

      Delete

Ask me anything , i will reply as soon as possible . xoxo

Disclaimer!

Maklumat yg terkandung dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sahaja melainkan dinyatakan sebaliknya yang disertakan dengan rujukan. Sebarang persamaan dgn mana-mana individu sama ada yg hidup ataupun mati adalah secara kebetulan dan tidak disengajakan. Sebarang penggunaan artikel atau foto peribadi penulis adalah TIDAK dibenarkan kecuali dengan syarat artikel dan foto tersebut dipautkan (backlink) ke laman entri asal. Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang impak negatif yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperolehi dari laman blog ini.

█║▌│█│║▌║││█║▌║▌║
copyrightreserved.

Target selepas 3 bulan bekerja !