"Just live your life . Pedehal dengan kata-kata manusia . .

Monday, September 12, 2011

Aku Dapat Bayi Kembar !


  • Hari ni buat pertama kalinya aku praktikal di bilik bersalin (full-shif). Dapat tengok ramai jugak la ibu mengandung beranak.. yang aku tengok full adalah 4 orang ibu. dari mula meneqan - buang uri /placenta.


  • Satu pengalaman yang tidak akan dilupakan.. memang sangat berharga.. aku dapat rasakan mcm mana peritnya mak aku  beranakan aku dahulu.. =_=  Kasihan tengok.. ada yang sampai xlarat nak meneqan.. doktor terpaksa gunting buat epi.. sakitnya usah ditanya lagi.. 

  • Ada seorang ibu ni umur dia lebih kurang sebaya dengan aku.. 20 tahun .. anak yang dikandung adalah anak kedua..ibu ni  masih student lagi.. dia bersalin agak mudah sikit berbanding ibu yang lagi berumur.. so aku rasa better kahwin awal nanti senang nak beranak sebab muda lagi.. semua masih kuat.. tp ikut juga la sesetangah orang tu.. ikut keupayaan diorang. . ada ibu yang terpaksa menggunakan vaccum untuk mengeluarkan bayi.. aku tengok sampai habis yang vaccum tu.. doktor terpaksa menggunakan bantuan vaccum bagi menyelamatkan baby dari lemas.. sebab dah lama dalam perut ibu..ibu teqan xkeluar-keluar pun.. so memang kita akan buat prosedur menggunakan vaccum untuk menarik baby tu kleuar.. guna vaccum banyak jugak side effect dia.. tapi nak buat mcm mana dah xdapat bersalin normal.. btw setakat ni ok lagi ;]

  • Ada satu prosedur ni.. kita panggil sebagai 'Husband Friendly' dimana si suami  yang nak masuk beri sokongan emosi kepada si isteri dengan mendapat kebenaran dari si isteri boleh masuk ke dalam bilik bersalin si isteri. huhu.. tadi aku dapat tengok sorang suami yang menemani isteri dia.. wah, aku memang tabik la kalau si suami teman isteri beranak.. sebab kebanyakkan suami xnak masuk tengok.. maybe ada sebab tersendiri la.. takut tengok darah ke kan... grrr

  • Pepun. sebagai isteri la kan.. kalau aku la yang nak beranak aku akan suruh lelaki aku tengok jugak mcm mana aku beranak.. biar dia tahu betapa susahnya nak beranak.. sebab dia aku mengandung .. so bila beranak.. lagi bagus si dia ada bersama beri sokongan emosi.. baru fair! kalau setakat tunggu kat luar bilik bedah.. ayah dan abang aku boleh tunggu.. ok! lelaki masa depan aku.. ko mesti alert pasal benda ni.. kalau xberani mcm mana pun ko masuk jea.. xpayah tengok apa yang doktor buat.. ko duduk dekat sisi si isteri tengok si isteri jea dan support dia... apa yang susah?.. jangan tengok darah yang keluar kalau xcukup berani.. itu jea.. susah sangat ke ha?.. xpon. grr.. geram betul aku tadi sebab ada seorang suami ni refuse xnak tengok si isteri beranak.. aku dan kawan aku yang panggil dia dan tanya dia nak masuk ke x.. dia cakap xnak masuk.. hurm, nak buat mcm mana tadi.. xkan aku nak paksa dia.. hurm.. [ Btw, ini pendpat peribadi aku.. aku xpaksa pun.. ikut kepada si suami la ]

  • Secara kesimpulan, memang banyak baby yang dilahirkan hari ni ;] dan tadi ada baby kembar..comel giler-giler! aku xtengok mcm mana mak dia beranak sebab dia beranak mengunakan  LSCS bukan beranak normal.. student xboleh masuk tengok yang itu ;[ 

Pepun hari ni memang best! 


Nota Jjinbbang : Aku terfikir.. kalau kahwin awal banyak faedah dia ;]

9 comments:

  1. korie ni mcm nk kawin mude jerr~~~:)

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. betul la..
    macam akak umur dah 31 anak baru sorang..
    rasa rugi sangt..
    sekarang tengah plan nak mengandung lagi..
    doakan ye..
    hehehheh

    ReplyDelete
  4. nak sgt de anak kembar...kih kih kih

    ReplyDelete
  5. @Asyikinbest3.nanti kita sma2 pulun yea untuk dptkan anak kemabar. hehe

    ReplyDelete
  6. @dianaInsyaallah. Kalau ada rezeki dapat anak .. adalah tu. sabar tu penting ;]

    ReplyDelete
  7. @ArulchelseA hehe. best kan. comel jea diorang. rugi btl td xambik gmbar kembar tadi

    ReplyDelete

Ask me anything , i will reply as soon as possible . xoxo

Disclaimer!

Maklumat yg terkandung dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sahaja melainkan dinyatakan sebaliknya yang disertakan dengan rujukan. Sebarang persamaan dgn mana-mana individu sama ada yg hidup ataupun mati adalah secara kebetulan dan tidak disengajakan. Sebarang penggunaan artikel atau foto peribadi penulis adalah TIDAK dibenarkan kecuali dengan syarat artikel dan foto tersebut dipautkan (backlink) ke laman entri asal. Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang impak negatif yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperolehi dari laman blog ini.

█║▌│█│║▌║││█║▌║▌║
copyrightreserved.

Target selepas 3 bulan bekerja !