"Just live your life . Pedehal dengan kata-kata manusia . .

Tuesday, December 25, 2012

Cousin Wedding | Midnight at iCity, Shah Alam

 
 Assalamualaikum ,


 hi korang ;D


Camne cuti? ada best ka? ada duit masyuk untuk gaji bonus/elaun bulan? ;-)
tup tap, hari berganti hari cuti final sem aku dah nak sampai ke penghujung , mak bapak kat rumah dah busy shopping baju sekolah dan peralatan sekolah . yeah, bila ckp pasal sekolah, aku mula rindu dekat sekolah dan my classmates tp bukan kerja sekolah kay ;-) .



So, entri kali ni adalah entri klimaks untuk bulan december yang penuh dengan kenangan yg ohsem . pada 21/12/12 aku dan family (ayah, ma, adik, me) telah menghabiskan sisa cuti yg masih ada di Selangor-KL . Niat di hati hanya nak pergi kenduri sedara ayah kat puncak alam tapi ceritanya bila aku yang join sekaki mesti ler akan g jalan2x kan?! ahak ;D. KL! My future job place hokey . doakan aku dapat keja di  hospital sana . Aku dah lama idamkan nak berhijrah ke sana.



Aku pergi sana naik train under tajaan abg aku yg t'lah menempah tempat tidur untuk aku dan family membe yg lain , so thankzz la untuk kau abang hafiq! masa pergi tuh, ada story nak cerita sikit ah kt sini .aku dapat katil no 6, manakala adik no 8 (dua2x katil bawah dan berhadapan) . atas katil adik aku ni adalah penumpang lain (katil no 7) --> lelaki ,budak u/poli/, umor? sebaya dgn aku rsanya. n dia bawak membe dia sekali duduk atas katil unt menyembang . dan apa masalahnya dgn aku? masalahnya adalah mamat ni sangat annoying sepanjang perjalanan train ke kl . dia pulun bersembang dengan membe dia dgn menggunakan level suara jantan yang kuat sehinggakan aku rasa separuh koc train boley dengar suara  dia.. katil aku kan berhadapan dengan adik aku , katil dia kan dkt atas adik so memang dekat lah dgn aku , so memang aku ni boley dikatakan pendengar utama topik diorang bersembang , hisss, sakit hati memang xpayah cakap. aku rasa macam nak jerit je kat diorang suruh sengap tapi hati ni asyik tunggu penumpang senior lain yang menegur diorang, kalau aku tegur macam xmanis pulak sebab tempat umum tp sampai ke habis, xda yang tegur, ohh, memei hampeh xkata. kita beli seat tidur sebab nak tidur so buat pe ko nak sembang2? kalo bisik2 xpe. ini idok! terpekik2! menganggu tidur aku dan ore lain. ishh, memang geram betul hari tu. sampai pukul 5pagi xhabis2 menyembang.  pukul 5-7am barulah reti sengap. pukul 7 sampai kl sentral . masa nak sampai kl sentral , adik aku datang mengadu kata xleh tidur sebab orang atas dia bising , aku pun cakap kuat2 mcm ni kat adik aku , mcm manalah hang nak tidur kalau ada orang tu bersembang macam kat kelab malam dari malam ke pagi dengan membe dia kat katil atas hang tuh!!! haa. hambik kau! budak laki tue pandang aku 18 inchi jea.. huh! peduli apa aku!. aku xcukup tidur ko nak bayar?!.erhh, so pesanan untuk org kat luar tuh , kalau ambik seat tidur train jangan ada hati nak buat katil tu tempat menyembang mcm kedai kopi ! ingat sama kita share koc dengan orang lain, semua orang nak tidur , jadi jangan buat bising hokey! menyampah kitew tau (!)



dan ini adalah kisah ohsem aku sepanjang berada di sana.
22/12/2012


Diambil oleh sepupu dan dibawa ke rumah diorang di Klang . kiteorang akan tidur di sini sepanjang berada di sini ;) . so thankzzz.


Rumah kenduri -Puncak Alam
Bergambar dengan raja sehari+ saudara mara  yang turut hadir memeriahkan majlis ;) , sebelah kanan dan kiri aku adalah sepupu rapat aku yang tinggal di sebelah rumah aku di penang . diorang turut hadir sebab tempat study diorang dekat dengan rumah kenduri . untunglah kan belajar kat uitm shah alam dan puncak alam .

at Midnight!
Sepupu ada tanya nak pergi jalan-jalan x malam ni?. aku dengar berbesar hati jawab nak pergi iCity sebab sejak iCity buka aku teringin nk pergi sana tapi still xberpeluang . dan akhirnya.. my dream come true ;D . here we are !

iCity
Pokok krismas ;) terlalu tinggi sampai xcukup pixel kamera -_-''

With my dua pupu , farah norain namanya, (muda setahun dari aku) . lincah orangnya. dia yg drive kiteorang g iCity malam tu . Perhh, jalan nak g icity malam tu jem giler ! tersekat dalam 20 minit maaa . maybe sbb malam minggu , semua bebudak/awek nangis soh parent/pakwe bawa diorang g icity -_-''

Versi kuno! aku nampak gigi aku je dalam gambar ;D ~ OH MEN

ini adalah ...... (apa xtau?) , ala2 mcm roller coster tp slow dan hanya dua org jea boleh naik untuk satu car . nak naik bukan free kay . kena bayar RM 20/per person . Dia pusing2x sekitar 1tempat di iCity bukan semua tempat le sbb iCity besar wehh. so bila naik ni bole la bajet tapak kaki diorang nak berjalan ;D.

Snow man yg sangat comel ;) . teringin nak buat sendiri guna ais salji . errrr tp sampai sekarang xdapat2 lagi.  for my future hubby , nanti kita honeymoon dekat negara bersalji eh ;-) . korea ke?

Adik aku kononya berada di dunia fairytale ;) , terhegeh2 nak beli cekak ribbon yg berkelip2 tu !, haha, budak2.

Hokey , xpayah cakap . memang cun! tengok yang real lagilah cun habis! tetiba terfikir , berapalah kerajaan selangor bayar untuk bil elektrik iCity? haha

Ain , my little sis , baby (adik ain)

Bergambar dalam big wheel ,iCity ;). aku dapat usha satu bandar shah alam semasa berada dalam neh ;) . nak naik big wheeel RM10/Per person .  (Big wheel ni mcm eye on malaysia tu)

background ni sangat cantik kay!

Konon mcm dekat china town!

with the biggest burung merak dekat iCity . Bahagianya aku bole bergambar kat iCity  . i likkkkke ;)

Setiap game yang korang naik kat iCity akan diambil gambar oleh photographer diorang . lepas tu diorang akan jual pic size 6R , kalau korang nak gambar tu . sekeping RM 20.

Yess! ini adalah snow walk , idaman manusia2x yg impikan nak main ais salji konon2 kat korea . RM 35/per person (basic) xtermasuk harga baju sejuk + kasut+ stokin . aku memei nak masuk sangat! tapi mak xkc even aku nak guna duit sendiri jea . errr. -_-'' mak cakap nanti2lah kita masuk . T_T . tapi xpeala, janji malam tu dapat g iCity. itupun dah cukup.

Sebelum berangkat nak balik ;) . rampas adik punya cekak riben berkelip2 tuh . nak perasan budak jap. hehe . Btw. time ni dah pukul 1.30am rasanya.

Last shoot ! Bye2 iCity.
 Kisah kat iCity yang bestnya masa nak parking tu mcm susah sikit sebab terlalu banyak kereta yang dah parking so kiteorang juz parking tepi jalan depan iCity tp still dalam iCity. secara amnya kita tahu yang kalau nak masuk iCity waktu malam 1kereta kena bayar RM 10 kan? tapi malam tu kiteorang xkena apa2x charge pun. y? ntahlaa.. maybe dah ada orang tolong bayarkan untuk kiteorang kot. hahaha. aku dah terfikir yang aku masuk sini secara haram mcm kat kapal semudera, melaka hari tu. ;-). shhhh. emm, kat iCity ada waterpark yang baru buka tapi waterpark buka waktu siang je , harga nak masuk waterpark? standard harga iCity lah . RM 30 ++ . 1 Lagi sebagai orang penang aku nak cakap yang iCity sebenarnya lebih kurang mcm Pesta Penang je . ada pelbagai jenis bentuk lampu2 berkelip tu  pastu ada beberapa game mcm kat fun fair pesta penang tapi fun fair pesta penang lagi besarlah ! cuma kat iCity lebih fokus kepada pelbagai bentuk lampu berkelipan  +snow walk +waterpark yang hanya boleh didapati di iCity dan kat pesta mana ada semua tu.. kat pesta kita hanya ada taman iCity tu jea . Tapi, pesta penang ada expo jualan barang , dekat iCity xda expo mcm pesta -__-'. hehe. dua2 best !



2nd Night (sebelum naik train untuk balik pada pukul 11pm)
Jejalan sekitar masjid india yang fofular dengan barangan yang murah , seriusly ini adalah kali pertama aku sampai masjid india. emm, bagi aku masjid india ni lebih kurang uptown shah alam je ;) tapi ada barang yang gila murah yang xkan korang jumpa kat tempat lain selain kat majlis india cth , shawl , baju2x. ;-) .mcm heaven kalau baru dapat gaji shopping kat sini . tapi yang aku perasan la kan , kat sini ramai betol orang indonesia yang jual2x barang kat tepi jalan. errr . jual apa tahu? jual henset Galaxy Note 2 dengan harga RM200. giler? haha, xgiler lagi sebab itu hanya galaxy note buatan cina . kalau yg ori dah lama aku beli kot. hahaha. mana nak dapat galaxy note 2 dengan harga rm200? kecuali dekat masjid india.


Singgah makan malam kat sini . Murtabak dia sangat ohsem! rugi kalau korang x rasa ;) , Thank kak shahida sebab belanja aku makan ;)

Jalan masjid india ;) ramai xkata. pencopet pun banyak. so kalau jalan2 kat sini kena berhati2 kay.

My parent ,with kak shuhaila (dua pupu dengan aku)


Btw, dekat selangor-kl adalah dimana ramai sedara ayah aku tinggal di situ . Klang ,Subang , Shah alam, Sungai buloh dan beberapa tempat lagi yang aku xhingat dah sebab faktor aku bukan macam orang kat sana yg dah selalu dengan nama tempat sendiri . n ayah aku sendiri masa remaja kerja di KL . lama jugak ktanya sampai dia dah boleh hafal jalan2x kat situ . n after married dengan mak barulah pindah penang ! so dengan rasmi jadilah aku sebagai orang penang ;)



Masa balik , again! my bro belikan tiket tempat tidur dekat aku dan yg lain , still katil bawah. masa kat katil tu, kebetulan ada uncle yg agak berumur dapat seat katil atas katil aku , sembang2 sikit dgn dia. dia cakap dia nak tempah katil bawah tp xsempat tempah sebab dah penuh so terpaksa ambik katil atas. emm, aku tengok uncle ni memang dah berumur da pon, kesian ah kat dia nak naik turun tangga untuk naik katil . lagipun katil atas memang xfriendly untuk orang tua mcm uncle ni so aku try my best ajak dia tukar katil , dia ambik katil bawah dan aku ambik katil atas. emmm, tapi dia xnak. aku try lagi.. dia tetap xnak. n lastly aku memang betul2x nak tukar dengan dia ni so aku cakap mcm ni kat uncle . emm. uncle saya dah selalu dengan katil bawah ni, xpernah rasa tidur kat katil atas, so hari ni rasa mcm teringin sangat nak tidur kat katil atas. boleh x kita tukar? emm, n u know what. uncle setuju ! yes akhirnya.. aku rasa seronok sangat sebab dapat buat kebaikkan yg mcm ni, rasa indah je dunia ni. so malam tu memang 1st time aku tidur katil atas sebab selama ni memang tidur kat katil bawah jea. n perasaan tidur kat katil atas adalah rasa selamat sebab katil kita dibahagian atas so xda sapa yg nak tengok2x kita . huhu. dan dah tidak diganggu dengan bunyi2 tapak kaki orang berjalan nak pergi tandas ;) . so that all kisah dalam train masa balik .



Bad Moment
Ini kali berapa ntah aku datang selangor-kl atas faktor jumpa sedara mara . byk kali jugak ah kalau kira dari aku bebudak lagi . emm. btw, ada 1 lagi pengalaman yang baru aku rasa masa kat kl. maybe xsemua orang dapat pengalaman yang mcm ni . emm. ada sekali tu , aku naik komuter dengan semua membe family akulah , destinasi kiteorang jauh lagi sebenarnya. dan masa tu komuter berhenti di pantai dalam untuk turun/naikkan penumpang . n tetiba kan. pintu komuter tertutup 3x berturut. untuk kali ketiga terus tertutup . pastu aircond/lampu semua terpadam n komuter breakdown sepenuhnya. semua orang terpinga2x xtahu nak buat apa. aku? pon xtahu nak buat apa -_-''. duduk dalam keadaan yg panas selama 15 minit jugak ah. penumpang time ni dah mcm nak naik bising sebab xda apa2 feedback dari orang ktm . dah le xleh kuar sebab pintu dah tertutup . n ayah aku dah mcm nak mengamuk . mcm mana ntah dia boleh keluar dari komuter tu n tetiba jea muncul kat tingkap luar komuter koc belakang (tempat aku berada), haha. macam apa ntah ayah aku ni.. dia kecoh kat luar dengan bro ktm yang bertugas . bising sebab diorang ambik tindakan yg lambat padahal penumpang semua dah berpeluh bagai kat dalam tuh . n after that bro ktm tu buka semua pintu komuter dengan kunci kecemasan n alhamdullilah semua penumpang berjaya keluar dari terus terperangkap dalam komuter yang dah breakdwon tu. -_-'' letih wehh. xpasal2x semua penumpang kena tunggu next komuter untuk teruskan perjalanan masing2x . begitulah jugak aku~ oh men. Ingatkan pengangkutan canggih mcm ni memudahkan perjalanan tapi tidak jugak sebenarnya.. cer bayangkan kalau LRT tersangkut mcm tu? cmner nak kuarkan penumpang kt atas tu haa? komuter okay lagi sebab guna jalan keretapi jea . huhu. jenoh nak call ambulan pulak . grrr.




Apa pun, aku bertuah dapat rasai semua pengalaman ni ;) after this kalau terjadi lagi aku xdalah bodo sangat nak buat apa.. haha.



Thank sebab baca sampai habis ;) . sekali lagi, iCity memang best!!


13 comments:

  1. rindu nye nk p i city balik ....... dulu2 mase mude je p , ntah bie nk p balik

    ReplyDelete
  2. cantik gambar2 kat ICT..bile tah merasa nk g..hehe..komuter mmg pengangkutan awam paling lemah..huhu..

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. hik3. cer akak kc no fon akak kt kite, snglah nak contact nt ;)

      Delete
  4. salam...

    maybe bru 1st time naik train gamaknya sampai tk tido dok borak hehehe...

    eh, sy rs sy ada tersalah komen kot... sbb bila sy nak taip komen ni ada Your comment has been saved.
    It may take a moment for your comment to appear on the site padahal sy belum komen...

    maybe masa sy nak komen kt blog org terkomen kt sini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ye? tp xda pon . emm, agaknya la 1st time

      Delete
  5. wah...akhirnya korie pegi jugak icity...:)
    tapi pegi ari tu xde mr snowman n the gang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu, akhirnya dpt jugak g, da lama mengidam sebenarnya ;)
      dkt dgn cristmas kan sbb tu ah byk snowman

      Delete
  6. panjangnye entry

    erm bnyk plak snow men tu

    mntang2 krismas knnn

    ReplyDelete
  7. sampai juak ye ke i-city..pesta png pun tak p i city lg la jauh panggang dr api.haha

    ReplyDelete

Ask me anything , i will reply as soon as possible . xoxo

Disclaimer!

Maklumat yg terkandung dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sahaja melainkan dinyatakan sebaliknya yang disertakan dengan rujukan. Sebarang persamaan dgn mana-mana individu sama ada yg hidup ataupun mati adalah secara kebetulan dan tidak disengajakan. Sebarang penggunaan artikel atau foto peribadi penulis adalah TIDAK dibenarkan kecuali dengan syarat artikel dan foto tersebut dipautkan (backlink) ke laman entri asal. Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang impak negatif yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperolehi dari laman blog ini.

█║▌│█│║▌║││█║▌║▌║
copyrightreserved.

Target selepas 3 bulan bekerja !