"Just live your life . Pedehal dengan kata-kata manusia . .

Monday, August 22, 2011

22 Ramadhan : Maaf ! Saya Teraba Breast Awak ..

Dear Diary,

by ~el-len

Saya JP KORIE ingin memeriksa breast awak sama ada ada ketulan ke idok...  sememangnya ada ketulan di bahagian tengah tapi bukan yang itu ya.. adoiyaaii.. tersilap picit la plak..
......


Ok.. aku baru habis trial OSCE tadi.. so aku nak cerita lah ni.. excited betul ! haha.. grrr sebelum tu nak ketawa 3 harakat dulu.. hahaha.. hahaha.. hahaha.. ok.. dah puas =_=

Trial osce aku kali ni adalah trial yang paling aku banyak main masa test tadi.. memang memain jea.. kawan-kawan yang lain siyes jea.. muka dah mcm ketupat hangit..  ok aku ceritakan lebih detail..


Stesyen 1 
Pasang Ryle Tube 
Sebelum aku masuk aku dah tahu yang tu stesyen ryle tube.. aku dapat signal dari orang.. grrr.. so sebelum loceng bermula bunyi aku dah set minda step-step prosedur semua.. perfect r aku rasa.. boleh mengalahkan kamus elektronik lagi.. ok.. loceng berbunyi..masuk.. baca soalan.. wish puan .. then, aku buat step by step.. semua ok jea.. ok.. masa aku nak check tube dah masuk ke gaster aku kena buat 3 cara.. aku ingatkan 1 cara jea kena buat msa osce tapi ketiga-tiga peralatan nak check tu ada disediakan sekali dekat troli so memang sah-sah kena buat tiga-tiga cara.. aku pun dengan pantasnya buat satu-satu.. last-last masa cara yang ketiga loceng tamat berbunyi.. wakakak.. sentap beb.. xhabis buat kot.. apa lagi.. tersengeh jeala aku.. aku kuar sambil ckp kat puan.. hehe..xsempat puan.. cm ner?.. puan senyum jea.. btw.. aku rasa aku dan mecapai markah lulus..sebab beberapa step jea yang tertinggal.. hope lulus. itu jea aku harap.. btw.. ini prosedur bersih so xrisau sangat.

Stesyen 2
 Mengantikan Plastik Colostomy yang baru
Ini best! Bila aku masuk jea stesyen ni.. aku nampak puan yang jage tu Sister wad aku.. grrr.. suka giler aku.. aku wish mcm ni kat dia.. Puan !. saya ni... tersengeh-sengeh aku pun.. pastu baca soalan.. pastu aku buat jeala ikut step.. aku buat jea .. btw.. ada gak step yang aku tinggal.. yang remeh temeh mmg aku tinggal terus r.. takut xcukup masa derr. lastly.. aku bagi pendidikan kesihatan dekat pesakit.. aku merepek jea wey.. aku cakap apa.. aku cakap


  •  En. xboleh makan makanan berfiber tinggi nanti feses keras..bila keras plastik tu xlarat nak menampung dan dia boleh pecah.. btol ke?


  • En.. jangan makan makanan yang berbau nanti feses yang kuar lagi busuk 


  • En.. kalau  plastik tu dah penuh en inform cepat-cepat yea dekat nurse/doktor, bukan apa, takut nanti plastik tu pecah... saya jugak yang susah..


Haha.. yang tue jeala yang dapat aku fikir.. pastu aku selesakan pesakit.. masa xhabis lagi ni.. aku duduk dekat bangku yang diberi.. sambil tu dan lagi aku sapa Sister.. Sister kenal saya x?.. saya sama wad dengan sister ni.. hehe.. dia senyum pastu dia hangguk.. aku.. apa lagi.. tengok dia senyum kat aku.. tersimpul-simpul sengeh la aku.. pastu dan-dan loceng tamat berbunyi.. aku pun kuar dengan hepinya..



 Stesyen 3
Pengiraan Titisan Blood Tranfusion
Weys,,stesyen ni aku xjangka boleh keluar.. jadi langsung aku xstudi apa-apa.. masa sebelum masuk tu.. aku dan selak sikit kain langsir nak tengok kuar prosedur apa.. aku nampak pen,kertas dan kalkulator.. dalam hati berkata ' huh sudah.. stesyen pen and paper la plak.. siap ada kalkulator la plak.. ini yang lemah kot..  grrr =_=.. lepas loceng start berbunyi aku pun masuk r dengan hati yang agak lara.. g baca soalan.. dia suruh aku buat jalan pengiraan untuk titisan blood tranfusion.. aku ? gabra..amenda ni puan.. haha.. aku buat jugak.. aku  buat guna formula iv drip masa aku belajar sem 2 dulu.. rasanya betul kot..ntah la.. aku buat jeala.. ada 5 minit jea.. nampak kecik jea no dekat kalkulator tu sebab nak ligan masa punya pasai.. 


Stesyen 4
Vulva Swabing (prosedur strile -straight )
Dalam banyak-banyak stesyen tadi.. stesyen ni killer prosedur.. sebab prosedur sterile.. so kena kekal strile hingga ke akhir..  dah la masa aku masuk-masuk aku nampak  muka mama L.. aku terus... Huh! Puan.. hehe sengeh jeala aku.. Memang terbaik la! dia adalah diantara puan senior dan agak straight dari segi pemberian markah..  prosedur ni aku kekok sikit.. sebab xpernah lagi sebab sekarang aku praktikal di wad surgikal.. ini dekat wad gynae ada r.. hehe.. senior ada bantu aku sikit tadi.. ok la jugak.. tapi ntahla.. stesyen ni senang nak fail dan susah nak lulus aku rasa.. iktiar jeala.. aku buat cukup-cukup masa jea.. loceng tamat berbunyi.. aku pun kuar dari stesyen ni.. aku dan tengok muka Puan L.. dia senyum jea..Errr.. senyum banyak maksud tu... huhu.. ntahla wei.. aku berserah jea kat stesyen ni


Stesyen 5
Pemeriksaan Payu Dara..
Ini best! masuk-masuk jea nampak muka puan gynae (nama samaran dia sebab dia ajar aku subjek gynae) perhh.. dia sporting beb.. masuk -msuk jea nampak muka aku terus angkat tangan.. eh! puan.. hehe.. baca la soalan.. lepas tu aku tengok r dekat katil.. ada kak senior tengah baring.. aku ni terkejut r.. eh! xkan nak buat betul-betul dekat senior tu.. eh! biaq betiq weys!.. malu kot aku.. haha.. malu aku ke malu dia.. bukan yang bestnya aku ke?.. wakakaka.. sebenarnya ada model breast palsu disebelah kakak senior tu.. kiranya buat dekat breast palsu itu r.. aku pun tunjuk r kat dia.. akak tengok ek saya buat.. nanti akak buat sendiri.. aku pun ajar dia buat pusingan circular tu.. gelabah gak aku time tu sebab model breast palsu anjal pelik jea.. lembut semacam.. haha.. memang model plastik tu mcm tu r.. aku teruskan jugak.. Puan gynae ada tegur aku .. maybe aku ada buat silap..  dia tanya aku.. betul ke saya ajar kamu mcm ni?.. hehe.. betul dah saya rasa.. (saja nak tengok kita confident ke x) hurm.. xpew.. awak teruskan.. lepas habis tu.. aku bagi pendidikan kesihatan dekat kakak senior tu.. hurm.. aku merepek lagi..


  • Puan.. boleh lakukan pemeriksaan payudara 7 hari selepas tempoh period.. sebab kanser payudara ni boleh serang sapa-sapa jea.. xikut orang.. dia kan kanser yang paling femes dikalangan wanita.


  • Puan.. nanti bila puan dah besar.. maksud saya.. bila puan dah menopause nanti puan tetap kena buat pemeriksaan mengikut jadual yang sama.. bla bla.. aku merepek jea.. puan gynae sengeh jea.. 

aku rasa betul dah


At last Puan gynae cakap kat aku.. hampa ni dari tadi semua lebih kurang jea.. baca soalan betul-betul.. mazhab mana yang hampa ikut ni.. dia xmarah .. dalam nada senda jea.. grrr..  aku rasa aku lulus stesyen ni tapi xdapat markah penuh.. wakaka..



Ok lah tu.. akhirnya tamat jugak trial osce aku kali ni.. hilang rasa berdebar dah.. skang mood nak raya jea.. tinggal 3 hari jea lagi nak kerja.. lepas tu cuti!balik kampung

Oh oh.. balik kampung.. oh balik kampung.. hati senang..perut kenyang.. poket penuh


Im freedom now!

Nota Jjinbbang : Kak senior sem 6 yang jadi penjaga masa tadi gelak jea bila tengok gelagat aku.. grrr. sabar jeala.. haru sungguh aku rasa hari ni.


9 comments:

  1. tak nak baca..nampak macam 18sx..haha

    ReplyDelete
  2. awok ni nurse eh?susah gak eh..salam syawal..nak doodle free jom laa

    ReplyDelete
  3. wahhh..keluarkan ilmu selagi masih fresh eh
    hehe

    ReplyDelete
  4. wahh byk bende die belaja

    ayat awl2 tak ley blah

    patut HJ takut nk bace

    ReplyDelete
  5. bestnya belajar jd nurse ni..tp mcm segan pulak kan kalo nk buat demo tu hehe

    ReplyDelete
  6. @msredcheesecake a'ah. dkt kolej kjururawatan alor setar

    ReplyDelete

Ask me anything , i will reply as soon as possible . xoxo

Disclaimer!

Maklumat yg terkandung dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sahaja melainkan dinyatakan sebaliknya yang disertakan dengan rujukan. Sebarang persamaan dgn mana-mana individu sama ada yg hidup ataupun mati adalah secara kebetulan dan tidak disengajakan. Sebarang penggunaan artikel atau foto peribadi penulis adalah TIDAK dibenarkan kecuali dengan syarat artikel dan foto tersebut dipautkan (backlink) ke laman entri asal. Penulis tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang impak negatif yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang diperolehi dari laman blog ini.

█║▌│█│║▌║││█║▌║▌║
copyrightreserved.

Target selepas 3 bulan bekerja !